Vuoden 2024 Rajaseututunnustukset myönnetty Kainuuseen

18.8.2024

Rajaseutu ry palkitsi Kainuun maakuntajuhlassa Vuoden 2024 Rajaseutu -tunnustuksilla hyvinvointia, kulttuuria, yhteisöllisyyttä ja luontosuhdetta edistäneitä henkilöitä.

Tänä vuonna huomionosoituksen saivat musiikin tohtori Pekka Huttu-Hiltunen (Kuhmo), ympäristöasiantuntija Reima Leinonen (Kainuu), Eläkeliiton Suomussalmen varapuheenjohtaja Hilkka Kemppainen (Suomussalmi) ja Puolangan Pessimistit ry:n taiteellinen johtaja Tommi Rajala (Puolanka). Lisäksi Rajaseutu ry myönsi Rajaseutu Junior -tunnustuspalkinnon ELive Jazz ry:lle, joka on vaikuttanut vahvasti uuden Hyrynsalmen Jazz-päivät -tapahtuman onnistuneeseen toteutumiseen.

Kainuun maakuntajuhlassa Hyrynsalmella luovutetuilla palkinnoilla haluttiin nostaa esiin kotiseutunsa elinvoimaisuutta hyvin eri tavoin edistäneitä toimijoita. Ihmisten auttaminen, yhteisöllisyyden vahvistaminen, luonnon arvostaminen, musiikin luominen, kulttuurin edistäminen sekä iskevän brändin rakentaminen ja ylläpitäminen ovat tekoja vuoden 2024 Rajaseututunnusten takana.

  • Kaikki tunnustuspalkinnon saajat ovat kukin omalla tavallaan jättäneet merkityksellisen ja pysyvän jäljen Kainuun yhteisöllisyyteen, hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Rajaseutu ry haluaa huomioida arvokkaan työn ja kiittää onnistumisesta, sanoo Rajaseutu ry:n toiminnanjohtaja Elina Nihtilä

Rajaseutu-tunnustusten kohdealueet vaihtuvat vuosittain yhdistyksen toiminta-alueella. Tunnustuspalkintojen lisäksi Rajaseutu ry on avustanut tänä vuonna Kainuussa toimivia yhdistyksiä etenkin nuorille ja ikäihmisille tarkoitetussa ja sukupolvia yhdistävässä toiminnassa.

Tunnustuspalkinnon saajat vuonna 2024

Musiikin tohtori Pekka Huttu-Hiltunen (Kuhmo)
Musiikin tohtori Pekka Huttu-Hiltunen on Kuhmossa järjestettävän musiikkijuhla Sommelon sekä kuhmolaisen Runolaulu-Akatemian isä. Huttu-Hiltunen on vaikuttanut syvästi ja lähtemättömästi kainuulaiseen musiikkielämään. Hänen mukanaolonsa erinomaisesti onnistuneen Kuhmon suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunkivuoden 2023 toteuttamisessa oli merkittävää. Pekka Huttu-Hiltunen on kirjoittanut useita musiikkiin, kulttuuriin ja runolauluun liittyviä tieteellisiä julkaisuja. Toimiessaan musiikinopettajana ja musiikkioppilaitoksen rehtorina hän on johdattanut lukuisia ihmisiä kansanmusiikin ja ylipäätään musiikin maailmaan.

Eläkeliiton Suomussalmen varapuheenjohtaja Hilkka Kemppainen (Suomussalmi)
Hilkka Kemppainen on pitkäaikainen Eläkeliiton Suomussalmen varapuheenjohtaja. Monipuolisessa tehtävässään jäsensihteerinä hän vastaa viestinnästä ja organisoi käsityö-, bingo- sekä musiikkitoimintaa. Hilkka Kemppaisen sosiaalisuus, avuliaisuus ja innostuneisuus ovat vahvistaneet kainuulaisen yli 400 jäsenen eläkeyhdistyksen yhteisöllisyyttä ja vireyttä. Aktiivinen yhdistystoimija on ollut vuosikymmenten ajan SuPerin Suomussalmen osaston hallituksessa sekä kuuden vuoden ajan SPR:n Suomussalmen osaston puheenjohtaja. SPR:ssä hän on mukana ensiapuryhmässä sekä ystävätoiminnassa ja on toiminut terveyspiste- ja ruoka-apuvastaavana sekä nälkäpäiväkeräyksen johtajana.

Ympäristöasiantuntija Reima Leinonen (Kainuu)
Ympäristöasiantuntija Reima Leinosen hyönteistuntemus on valtakunnallisesti tunnettua. Media tavoittaa hänet helposti ja hän antaa selkeitä lausuntoja niin hyttysistä kuin muistakin luontoon liittyvistä asioista. Hyönteisten ohella vieraslajien torjunta ja ympäristökasvatus ovat Reima Leinosen asiantuntija-alaa. Leinonen on Kainuun lähettiläs asiantuntemukseensa perustuvan julkisuuden myötä. Omalla kiinnostavalla viestinnällään hän vahvistaa luonnon monimuotoisuutta niin Kainuussa kuin koko Suomessa.

Puolangan pessimistit ry:n taiteellinen johtaja Tommi Rajala (Puolanka)
Puolangan menestyneen ja tunnetun pessimistisen brändin takana on ihan oikea, omien sanojensa mukaan mitättömyydestä taidetta tekevä yhdistys. Puolangan pessimistit ry:n taiteellisen johtajan, Tommi Rajalan sitoutuminen brändityöhön on vahvistanut tuntuvasti Puolangan tunnettuutta ja mainetta humoristisesti ja kiehtovasti. Työ jatkuu ja jo saavutetun maineen ylläpito on taitoa vaativaa työtä. Myös siinä Tommi Rajala tiimeineen on onnistunut erinomaisesti.  

Rajaseutu-junior 2024

ELive-Jazz ja Hyrynsalmen Jazz-päivät (Hyrynsalmi)
ELive-Jazz on luonut uutta Hyrynsalmella vaikuttamalla keväällä 2024 Hyrynsalmen Jazz-päivien syntyyn. Svengaava ja upouusi tapahtuma sisälsi viikon ajan konsertteja ja työpajoja. Jazz tavoitti koko kunnan musiikin kielellä lisäten hyvinvointia ja kulttuurielämyksiä. Mukana olivat niin koululaiset kuin seniorit.

 

Lisätietoja: Rajaseutu ry:n toiminnanjohtaja Elina Nihtilä, elina.nihtila(a)rajaseutu.fi